Rubriky: Články, Inspirace, Kreativita, Praxe

Dějepis s Aurasmou – pššššt, plachá aplikace v akci thumbnail

Rozšířenou realitu ve škole známe, dá se použít různě. Zatím jsme využívali vytvořené markery výrobcem aplikace. Ale co takhle vytvořit něco vlastního? K tomu slouží Aurasma. Zaregistrovat, vytvořit profil a začít tvořit kanály – vše se dá rovnou ve stejnojmenné aplikaci na iPadu. Princip je stejný jako u ostatní rozšířené (AR) reality – podklad (marker) a po jeho rozpoznání – načtení – se objeví obrázek, video, dá se vytvořit Aura, která reaguje na souřadnice GPS. To si necháme na později.

V sedmém ročníku se teď zabýváme středověkými městy. Tak základní rozdělení měst na dvouhodině 26. února 2015 dáme v Linoitu. Zprovozníme si Aurasmu. Vůbec se nemusíme registrovat, stačí jen sledovat příslušný vytvořený kanál, musíte ho ale zveřejnit – to dělá tvůrce, tedy já.
Veřejný kanál středověká města máme, markery visí na chodbě od středečního odpoledne, ještě je nutné kanál středověká města začít sledovat – tedy follow a už jsme following. Aury se nahrají do iPadu. Jen na okraj připomínám, že aplikace funguje i pro androidí platformu. Týmy máme vytvořené, pravidla zadána – na chodbu může jen jeden z týmu. A pšššttt, aplikace je plachá, nevystrašit. Ještě ve třídě vyzkoušíme na testovacích Aurách – jůůůůů, ono to funguje. Takže lovíme vybavení měst a nosíme je do týmu, kde začíná zakreslování do map – papír A4 – vysněné město.
Přidáváme otázku – co nám z vybavení měst na Aurách chybí? Navrhněte, porovnejte s dnešními městy. A už diskutujeme, k čemu jsou jednotlivé městské prvky – tak třeba barbakán nebo masné krámy. A jak to bylo s vodovodem nebo kanalizací nebo obchodními centry? A jak všechny ty
součásti souvisí s městskými právy?
Výsledkem dnešní hodiny jsou naše nafocené Aury a namalované mapy. Poznámky máme v Linoitu. Kdykoliv si můžeme opakovat. Dneska to bylo trošku hlučnější, někteří se museli ptát několikrát, i Aurasma se splašila – místo hradeb nám ukazovala hřbitov. Říkal jsem, že to je plachá aplikace. :)
Vy se na naši práci můžete podívat na fotografiích a v odkazech, které jsou v článku.
Pokud se Vám nechce tvořit v Aurasmě samotným, přijďte 11. dubna 2015 na učitelský summit do Nebušic. My Vám v dílně s Petrou Boháčkovou ukážeme, jak na to. :)
  • IVa.J 1.Březen 2015 13:26

    Slávku, výborný příklad propojení práce s více aplikacemi a s několika odlišnými aktivitami. Zajímavá inspirace. Už se těším až ji uvidíme naživo!