Rubriky: Články, Začínáme

Kolem dokola thumbnail

Rozhodli jste se pro koupi iPadu, ale nevíte, podle jakých kritérií vybírat?

Především myslete na to, že vybíráte pomůcku pro své dítě, ne pro sebe. Vašemu dítěti jistě nebude záležet na tom, zda má iPad černý nebo bílý rámeček, nebo 3G připojení, a už vůbec neocení 64 nebo 128 GB paměť, když si stejně vystačí s několika aplikacemi a fotkami.

Nekupujte zbytečně drahý přístroj. Ušetřené peníze radši investujte do ochranné folie na display a do kvalitního pouzdra, které ochrání iPad před poškozením (více Ochranné obaly a folie). Oprava poškozeného displeje by vás mohla vyjít až na 5 000 Kč.

Zvažte pojištění iPadu proti poškození a krádeži. Bude se vám hodit, pokud budete iPad často přenášet (např. do školy), nebo se obáváte poškození dítětem. Předem si zjistěte, zda se na iPad vztahuje pojistka v rámci pojištění domácnosti, připadně si iPad pojistěte při koupi zboží.

Pokud nemáte dostatek finančních prostředků ke koupi iPadu, přečtěte si článek Jak vysvětlit problematiku úředníkům, případně sponzorům.

V současnosti se na trhu prodávají iPady více generací. Pokud byste se ještě dostali k modelu iPad 1, tento jediný už bychom vám nedoporučili. Je to první model, který ještě nemá kameru a tedy ani fotoaparát, který byste rozhodně postrádali.

Porovnání jednotlivých modelů iPadů najdete přímo na stránkách firmy Apple.

pro slovenské uživatele zde

Kritéria výběru iPadu:

1. barevné provedení – černý (black) nebo bílý (white) rámeček

2. modely – podle připojení k internetu – Wifi, Wifi + 3G, Wifi + Cellular

Wi-Fi – připojení pomocí Wi-Fi k domácí síti, nebo v blízkosti bezdrátového přístupového bodu, např. v kavárnách, ve škole nebo v knihovně.
K domácímu připojení potřebujete Wi-Fi router

Wi-Fi 3G – připojení pomocí Wi-Fi nebo 3G modulu.
3G připojení využívá stejné signály jako mobilní telefon pro připojení k internetu (3G, EDGE), můžete se proto připojit prakticky kdekoliv, kde je signál (mapa pokrytí O2, VODAFONET-MOBILE ) .
Pro 3G připojení potřebujete microSIM kartu a předplacenou kartu, nebo měsíční datový tarif

Cellular –  jiný název pro síť 4G, která má pokrytí pouze v některých státech

Naše doporučení: Wifi
– nižší cena než verze s 3G, kvalitní připojení přes Wi-Fi router, který už má většina uživatelů doma, připojíte se všude, kde je v blízkosti bezdrátový přístupový bod – kavárny, knihovny, školy, nemocnice atd, platíte jenom jeden tarif za internet

model iPad mini – již podle názvu se jedná o zmenšený model klasického iPadu. Jde však jen o zmenšení rozměrové nikoli funkční. iPad mini si ponechává všechny technologické i funkční vlastnosti jako ostatní typy iPadů. Jeho cena je nižší, ale zvažte zda je pro Vaše dítě nebo klienta vhodný. Dá se příjemně držet v jedné ruce, ale vyžaduje schopnost dobré orientace na menším prostoru, podobně jako dobře zvládnutý cílený dotek.

3. paměť
16, 32, 64, 128 GB

Naše doporučení: Pro potřeby dítěte je plně dostačující velikost paměti 32 GB, stačí ale i 16 GB.
Vaše dítě si oblíbí několik aplikací, ostatní vám budou zbytečně zabírat místo.
Stažené aplikace, které nepoužíváte, můžete zálohovat do počítače, nebo na iCloud a z iPadu vymazat. Až je budete potřebovat, stáhnete si je zpět ze zálohy, nebo zdarma z App Store. Jednou zakoupenou aplikaci už podruhé neplatíte, App Store si vaše platby pamatuje.