Rubriky: Přehledy, Speciální potřeby

Kolem dokola thumbnail

Význam jistoty a předvídatelnosti, řádu a pevné struktury je pro děti s PAS neoddiskutovatelný. Strukturované prostředí pomáhá v prostorové orientaci, odpovídá na otázku KDE.
Procesuální schémata svým rozpracováním úkolu na jednotlivé kroky po sobě následujících činností, (čistění zubů, uvaření čaje…) JAK, umožňují dosáhnout i složitějších cílů
Vizualizace pomáhá zviditelnit abstraktní pojem času. Vizualizovaný denní program dává odpověď na otázku KDY, pomáhá v časové orientaci, pomáhá odlišovat jednotlivé aktivity od sebe.

Aplikace pro jednoduché plánování:

527801

First Then
aplikace s vypovídajícím názvem „Nejdřív potom“ nabízí jednoduché obrázkové řazení režimů dne nebo obrázkových návodů. K dispozici je knihovna obrázků s možností přepsat i přemluvit do češtiny, vlastní obrázky se dají přidávat.

706114Visual routine

vytváření a používání vizuálních plánů. Je možné použít jenom obrázek nebo text nebo kombinovat obojí, včetně zvuku. Každý další krok může mít výběr z více možností (svačina – vajíčko, jablko, musli…).  K použití jsou předpřipravené obrázky nebo možnost  vkládat vlastní.  

Now Then

vizuální plánovač dvou po sobě jdoucích činností, které ukáže dětem o je zapotřebí udělat a jaká je jejich odměna za splnění úkolu. Tím se sníží úzkost, snížení nežádoucího chování. Také může být využita k uvědomění si příčina a následek:  Prší, je třeba deštník. Možnost vkládat vlastní obrázky a ozvučit

KidClock

interaktivní analogové hodiny s možností vložit obrázek činnosti, která se dělá v příslušnou část dne. Aktivita může být časově ohraničená, děti se zároveň učí hodiny.

548493Niki Time

nástroj pro výuku hodin a orientaci v čase. Obsahuje možnost práce se zobrazením hodin, datum, názvy dnů, měsíců, roční období a počasí. Dá se doplnit charakteristická činnost, probíhající v určitém čase. APLIKACE JE I V  ČEŠTINĚ!

Jednoduché a rychlé deníčky

Podrobnější kalendáře a diáře

 

098746

Week Planner
Aplikace na týdenní plánování. Je možné vytvořit plány pro víc dětí nebo kombinovat plán pro domácí a školní použití. Dny v týdnu mají odlišné barvy a naplňují se připravenými ikonkami činností nebo vlastní fotografií či nápisem. Součástí jsou i ikonky pro počasí a za dobré chování.

716014Niki Agenda

velmi pěkný denní / týdenní kalendář pro děti, které potřebují vizuální podporu k organizaci dne. Den je rozdělen do tří časů (ráno, odpoledne a večer). K dispozici je knihovna obrázků, ale je možné vložit své vlastní, vše je možné přepsat do češtiny.

210800Niki Diary

obrázkový kalendář s měsíčním zobrazením a mnoha možnostmi, v češtině. Více pod odkazem.

 

053105

ChoiceWorks Calendar

propracovaný (obrázkový) kalendář-diář, plně přizpůsobitelný potřebám jednotlivců, podrobnosti pod odkazem

 

348659

DayLeaf
možnost vizuálně naplánovat den i celý týden. Nutnost vlastních obrázků, není zvuková podpora. Jednoduché a praktické.

 

Absolute Board Calendar

deník a kalendář v jednom, do měsíčního přehledu můžete vkládat fotky, kreslit, psát, rovnou z aplikace tisknout a posílat emaily. Dají se odpočítávat dny do nějaké události, nastavit prázdniny a volné dny.Free verze na vyzkoušení, podporuje češtinu.

989957

iScheduler for special needs
Možnost naplánovat obrázkové činnosti pro jeden den (9 činností) sledovat co je a není dokončeno, dokončené činnosti skrýt. Lze vložit vlastní obrázky i text. V podstatě kopíruje známé plánovací denní režimy pomocí suchých zipů.

 

787252

My video schedule
Aplikace pro plánování aktivit, je možné kombinovat připravené obrázky i video (pouze v AJ), vlastní obrázky i video je ale možné přidat. Po každé aktivitě následuje odměna (odměna musí následovat za každou činností, což nemusí být vždy výhoda). Všechno je nutné přesně časově ohraničit. Vhodné pro starší děti s PAS nebo dospělé, které potřebují znát naprosto přesný čas činností, nácvik samostatnosti a orientace v hodinách.

593198

TASUC Schedule
dražší aplikace, která vypadá výborně, ale zatím nemáme vyzkoušeno (mám ji už dlouho ve wish listu a čekáme na slevu :))

 

646282

Visual Schedule Planner
kompletně uzpůsobitelná aplikace s možností plánovat denní, týdenní, měsíční přehled činností. Lze využít i modelová videa (dražší, zatím nevyzkoušené)

 

261421

Sharing Timer
aplikace umožňuje nácvik střídání při hře nebo jiné činnosti, kde je potřeba se střídat jeden po druhém. Obrazovka ukazuje fotku (nebo obrázek) a jméno toho, kdo je právě na řadě a čas, po který jeho aktivita trvá. Na střídání upozorní časové znamení. Hezké obrázky, vše lze přepsat do ČJ

037407

School Time
organizování času pro třídu

 

 

Aplikace pro nácvik opakujících se činností formou hry:

371450

iTouchLearn – Morning rutines
aktivity opakující se ráno, od vstávání po cestu do školy. Na úvod zní písnička k činnosti (anglicky), následuje procvičení pojmů, které se k dané činnosti vážou. Na další činnost lze přejít až po dokončení té předchozí. Vše je v angličině, ale vzhledem k obrázkům není na překážku. V placené verzi je větší množství aktivit.

119961

Making sequences
posloupnosti činností, nácvik a hra, možné použít vlastní fotky nebo obrázky, vytvářet svoje postupy na cokoliv

 

Aplikace, které kombinují více možností

986580

iCommunicate nabízí dvě prostředí: obrázky a storyboardy. Obrázky se dají využít jako komunikační aplikace, lze přidávat vlastní, měnit text i hlasovou nahrávku. Storyboard umožní vytvořit fotopříběh – sérii fotografií týkajících se například denní rutiny, vizuální plány a návody… Stačí připravit obrázky nebo fotografie a namluvit k nim komentář.