Rubriky: Komunikace, Přehledy, Speciální potřeby

Kolem dokola thumbnail

Speciálních aplikací přímo určených pro děti a dospělé s PAS je velké množství, ne všechny jdou využít v angličtině, ale je možné je brát jako inspiraci. Velmi přehledná je pro tyto účely aplikace AutismApps, kde se dají sledovat vhodné aplikace, rozdělené podle témat.

Přehled aplikací, které mohou dětem s PAS pomoci k pochopení a vyjádření emocí a k nácviku chování v různých sociálních situacích prostřednictvím sociálních příběhů.

Emoce:

506069

Feelings Book
Knížka pocitů s obrázky a textem, kterou lze vytvořit na míru. Je možné zvolit ze tří úrovní podle vyspělosti uživatele. Skládá se ze tří částí: V první je posuvník, který umožní určit jak silná je emoce, kterou prožíváme, ve druhé popíšeme proč se tak cítíme a třetí nabídne možnost, jak danou emoci zpracovat. Jdou vložit vlastní obrázky a popsat je v češtině, u popisu aktivity zůstane angličtina.

322603

Anger
emoční teploměr, stupnice, na které dítě může ukázat (anebo ostatní jemu), jak se zrovna cítí

 

847304

BabyPlayFace
aplikace má možnost přemluvení do češtiny, po dotyku na části obličeje jsou slyšet jejich názvy, po upgrade z free verze je možné procvičovat i výrazy tváře (smutný, veselý, rozzlobený)

 

549779

AutismXpress
výrazy tváře v podobě smajlíků
placená verze má navíc výrazové pexeso a výběr správné emoce z několika možností

 

530334

Smurks
smajlíci, u kterých lze dotykem a táhnutím prstů měnit výrazy

 

 

105144

ABA Flash Card and Games
aplikace firmy Alligator Apps, plně upravitelná pro češtinu. Nácvik rozpoznávání emocí z reálných fotografií, možnost přidat své vlastní. + hra – výběr správné emoce z 4-6 možností

 

685022

Touch and learn – Emotions
stejná firma, v originále trochu nepřehledně uspořádané obrázky, které nejsou vždy jednoznačné, ale je možnost vložit vlastní fotky, výběr více možností

 

435867

ABA Flash cards
výrazy tváře – reálné fotografie, aplikace pouze v angličtině, lze vypnout zvuk

 

653430

Face-cards
sada karet s počítačově modelovanými tvářemi (výběr chlapec, dívka, muž, žena), které díky zvýrazněným rysům mohou být pro autistické děti lépe čitelné. Součástí aplikace je krátké video pro nácvik očního kontaktu (iGaze).

683190

Smile At Me
nácvik, kdy je vhodný úsměv a kdy ne. Po zobrazení obrázku s různou situací dítě vyhodnotí jestli se usměje nebo ne, iPad používá jako zrcadlo. Svůj výraz tváře porovná s obrázkem.

 

587517

Look in my eyes – nácvik očního kontaktu
Několik her, kdy se děti rychle musí zaměřit na pohled do očí aby získaly odměnu (přečíst číslo v zorničkách). Po získání cca 4 hvězd dostanou odměnu, za kterou mohou postupně nakupovat předměty pro virtuální prostředí – dinopark, restauraci….a další podle zájmů)

Sociální příběhy:
Sociální příběh ukazuje dítěti vzory chování v různých sociálních situacích (co se bude dít například u lékaře, v obchodě…), pomáhá ke zmírnění úzkosti z nové neznámé situace, připravuje na situace, které nastanou.

669988

Model Me
modelování vhodného chování v různých situacích. MÍSTA: Kadeřník, Nákupní centrum, Lékař, Hřiště, Obchod s Potravinami , Restaurace. Pouze v angličtině.

 

174470

Dr. Sparkey Smiley
příprava na návštěvu u zubaře ( v angličtině)

 

a přehled dalších aplikací s tematikou nśvštěvy zubaře

 

 

364947

iTouchiLearn Feelings
animovaná scénka s výslednou emocí (př. chlapec staví z kostek-stavba spadne-je smutný). Součástí placené verze je i několik her

 

227220

iDress for Weather
možnost využít jako asistivní aplikaci, která podle aktuálního počasí venku upozorní na vhodnou skladbu oblečení (nutné internetové připojení). Lze nastavit i subjektivně pro odlišné pocity tepla a chladu, přidat vlhkost vzduchu a rychlost větru.

543192

My little suitcase
výběr předmětů a oblečení do cestovního kufru podle situace + hra

 

 

795092

I like books (Mám rád…)
37 knížek na různá témata, knižky jdou přepsat a přemluvit do češtiny
(př. Mám rád maminku, tatínka, matematiku, školu, zvířata, vodu, psaní, čísla, vlaky….)

 

750343

PhotoMatchKids
kdo patří do tvé třídy.., kdo patří do rodiny…, piktogramy nebo obrázky emocí….
pexeso s vlastními obrázky na libovolné téma, nastavení obtížnosti (8, 12, 16 karet)

680460

Toca Boca
série aplikací, ve kterých lze pomocí animací a her nacvičovat různé situace (u kadeřníka, v obchodě, čajová párty, domácí práce, u lékaře…)

 

124220

Pepi Bath
interaktivní aplikace pro nácvik hygienických úkonů (mytí rukou, záchod, sprcha, stříháni nehtů…), krásné a vtipné obrázky

 

Aplikace pro tvorbu vlastních sociálních příběhů

K podobným nácvikům lze využít vlastní videa nebo obrázkové (foto) příběhy a upravit je pro vlastní potřeby v některé z těchto aplikací

iCommunicate
My Pictures Talk
Book Creator
Scene Heard
Choice Board Creator
nebo některá obrázková alba

– k využití aplikací pro vlastní tvorbu připravujeme další vzdělávací kurz