Rubriky: Články, Komunikace, Speciální potřeby

Kolem dokola thumbnail

Aplikace pro AAK Look2Learn se zaměřuje na podporu osob s poruchami autistického spektra, těžším mentálním postižením nebo s problémy v porozumění řeči v začátcích komunikace. Vychází z toho, že některé aplikace mohou být pro uživatele příliš složité. Toto je jednoduchý systém, který nabízí obrázek JÁ CHCI (může to být vlastní fotografie uživatele) a volné políčko pro upřesnění žádosti (bonbón, oblíbenou hračku, činnost….).

j_chci

Aplikace obsahuje asi 80 fotografií, které jsou rozděleny do šesti kategorií –základní potřeby, hlavní jídlo, svačinka (dobroty za odměnu), pocity, hraní venku, hraní doma.

kategorie

Vše lze přizpůsobit individuálním potřebám. Vytvořit svoje kategorie, skrýt obrázky pro ty, kteří potřebují méně možností nebo obrázky přidat. Podle velikosti přidaných obrázků může pojmout až 140 fotografií , všechny stávající fotografie mohou být odstraněny a dají se přidat vlastní – s textem i hlasovou nahrávkou. Look2Learn také umožňuje zvolit tři různé velikosti fotografií (podle potřeb uživatele), Jediné co nelze editovat :-(, je nahraná věta I WANT. Poslala jsem dotaz na stránky firmy, která aplikaci vyvinula a bylo mi obratem odpovězeno, že se pracuje na upgrade, kde by toto mělo být vyřešeno do konce léta :). A pro zákazníky, kteří ji již mají bude tento upgrade zdarma. Aplikace v současné době stojí 14,99 Euro.

Editaci nastavíte na základním panelu iPadu pod ikonou NASTAVENÍ

editace
obr_zek_3 obr_zek_2_2_

.

Po rozkliknutí obrázku se dostanete na editační režim, kdy můžete přidat svůj zvuk, přejmenovat obrázek, třetí možnost je nastavit obrázek jako hlavní – JÁ CHCI (fotka dítěte), vymazat obrázek nebo uložit.
Aplikace je určená pro iPad i iPod.

VIDEONÁVOD

Od stejného výrobce jsou potom aplikace:
Stories2Learn – vytváření personalizovaných příběhů, které mohou být použity na podporu různých sociálních situací
Social skills – výuka sociálních dovedností